Translate

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

4780.jpg




4780.jpg

   Το σημείο Α στο χάρτη απεικονίζει την Αλεξανδρούπολη, Έβρος, Ελλάδα και το σημείο Β απεικονίζει τη Νέα Χιλή, Έβρος, Ελλάδα.                                    

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Εννοιολογικός χάρτης στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Δημοτικού


Ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα


   Μια δυνατότητα που παρέχουν οι ΤΠΕ  (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών) στον εκπαιδευτικό είναι η κατασκευή εννοιολογικών χαρτών, με τους οποίους η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο εποικοδομητική, καθώς οι μαθητές κατανοούν καλύτερα βασικές έννοιες που διδάσκονται στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Ένα παράδειγμα εννοιολογικού χάρτη είναι αυτός που απεικονίζεται παρακάτω: 



   Ο εννοιολογικός χάρτης στην εικόνα περιέχει στοιχεία από την πρώτη ενότητα του βιβλίου της Ιστορίας της Γ' δημοτικού που αναφέρεται στην δημιουργία του κόσμου και συγκεκριμένα από το μάθημα  4 : Ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα. 

  Ειδικότερα, στον εννοιολογικό πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία που εξηγούν τον τρόπο που σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας ( γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Κλυμένης ) βλέποντας την αδυναμία του ανθρώπινου γένους απέναντι στη φύση και την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Δίας σε αυτό, αποφασίζει να κλέψει τη φωτιά από το εργαστήρι του θεού Ήφαιστου και να τη χαρίσει στους ανθρώπους. Έπειτα, τους μαθαίνει να λιώνουν μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία. Όμως, ο Δίας θύμωσε πολύ με την πράξη του Προμηθέα και αποφάσισε να τον τιμωρήσει. Για αυτό το λόγο, διέταξε να τον δέσουν στον Καύκασο με χοντρές αλυσίδες και κάθε μέρα έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Το μαρτύριο του Προμηθέα διήρκησε 30 χρόνια όταν ο Ηρακλής κατάφερε να τον ελευθερώσει. Ο Δίας ωστόσο ήθελε να τιμωρήσει και τους ανθρώπους και για αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα, την Πανδώρα. Οι θεοί της χάρισαν δώρα ενώ ο Δίας στέλνοντάς την στη γη της έδωσε ένα πιθάρι με συμφορές. Η Πανδώρα, αφού έφτασε στη γη, άνοιξε το πιθάρι γεμάτη περιέργεια και χύθηκαν έξω όλες οι συμφορές που ήταν κλεισμένες σε αυτό. Στον πάτο του πιθαριού υπήρχε η Ελπίδα. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι έγιναν κακοί και ο Δίας έκανε κατακλυσμό. Οι μόνοι που γλίτωσαν από αυτόν ήταν ο Δευκαλίωνας (γιος του Προμηθέα) και η γυναίκα του, η Πύρρα που ζήτησαν από τον Δία να τους δώσει και άλλους ανθρώπους για συντροφιά. Τότε, αυτοί ακούγοντας τη συμβουλή του έριχναν πέτρες πίσω τους χωρίς να κοιτούν. Με αυτό τον τρόπο, οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άντρες και αντίστοιχα της Πύρρας γυναίκες. Τελικά, η Πύρρα γέννησε ένα παιδί, τον Έλληνα, από τον οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία κατάγεται και η γενιά των Ελλήνων. 
        




Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο


   Ο σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο. 
  

ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο,  
πηγή: http://epirusgate.blogspot.gr/
2010_08_09_archive.html
    Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξάπλωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη εποχή έχουν ως επακόλουθο την επιρροή ολόκληρης της κοινωνίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον που αποδίδεται τα τελευταία χρόνια (από τη δεκαετία του 1990 και μετά) στο μάθημα της Πληροφορικής και γενικά των ΤΠΕ από την πλευρά της εκπαιδευτικής πραγματικότητας είναι έκδηλο. Η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στην εκπαίδευση και η ένταξή του στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (2003-2004) συνεπάγεται από τη μια πλευρά τη βαθμιαία αλλαγή της δομής του σχολικού περιβάλλοντος και από την άλλη την τροποποίηση της τρέχουσας διδακτικής διαδικασίας. 
   Οι λόγοι που έχουν καταστήσει αναγκαία την ενσωμάτωση του μαθήματος της Πληροφορικής και των ΤΠΕ στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο είναι πολλοί και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα : γνωστικό, κοινωνικό, ηθικό, πνευματικό, πολιτισμικό. Κύριο και πρωτεύοντα στόχο αποτελεί η εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με το χειρισμό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (τεχνολογικός αλφαβητισμός) και η σύνδεση των γνώσεων αυτών με την καθημερινότητα. 
   Ειδικότερα, οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών : 

  • Αποκτούν γνώσεις χειρισμού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, αλλά και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών και να επωφελούνται από τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτό (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ψηφιακές βιβλιοθήκες και εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, κ.ά.). 
  • Συνεργάζονται με τους συμμαθητές/τριες τους σε ομαδικές εργασίες χρησιμοποιώντας τα διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά και το λογισμικό εφαρμογών (επεξεργασία κειμένου, ζωγραφική, κ.ά.). Επικοινωνούν μεταξύ τους και κοινωνικοποιούνται. Αναγνωρίζουν μέσα από αυτή τη διαδικασία τη σημασία του διαλόγου και της συμβολής της ομάδας. 
  • Εξοικειώνονται με τη λειτουργία του υπολογιστή και του κυβερνοχώρου και μαθαίνουν να ασκούν την κριτική τους ικανότητα, για να επιλύουν διάφορα προβλήματα, αλλά και για να ευαισθητοποιούνται γύρω από διάφορα θέματα, π.χ. θέματα που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό κ.ά.  
  • Μαθαίνουν μέσω του υπολογιστή και των δυνατοτήτων που παρέχει να αντλούν γνώσεις και πληροφορίες, ώστε να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβάνονται τη σημασία της χρήσης του ως διερευνητικό εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει στη δια βίου εκπαίδευση και μόρφωσή τους.
Έτσι, οι μαθητές μέσω των ΤΠΕ: δραστηριοποιούνται, προβληματίζονται, αποκτούν δημιουργική δράση, καλλιεργούν την κριτική σκέψη, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιλύουν προβλήματα.

   Παράλληλα, η χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μπορεί να επωφελήσει όχι μόνο τους εκπαιδευόμενους αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Οι ΤΠΕ, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα ως εργαλείο μάθησης, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες στη διδασκαλία. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να:


  • Διαμορφώνει τη διδασκαλία και παρουσιάζει το διδακτικό υλικό με τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται κατανοητό στους μαθητές. Μπορεί να οικοδομεί γνώσεις και να εξηγεί έννοιες δυσκολονόητες στα παιδιά μέσω κάποιων εφαρμογών του υπολογιστή. Το διδακτικό υλικό στο οποίο θα στηρίζει τη διδασκαλία του θα είναι εποπτικό, ηλεκτρονικό και υψηλών προδιαγραφών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί οπτικοακουστικά μέσα (video, τρισδιάστατες εικόνες) για να διευκρινίσει δυσνόητες έννοιες της Φυσικής προκειμένου να προσεγγιστούν εύκολα. 
  • Αξιολογεί τους μαθητές εύκολα και άμεσα μέσω διάφορων εφαρμογών που προσφέρει ο υπολογιστής και το διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιώντας φύλλα αξιολόγησης, διαθεματικές εργασίες, ερωτηματολόγια και διάφορες άλλες δραστηριότητες ενημερώνεται για την πρόοδο όλων των μαθητών τους. Διαπιστώνει ενδεχόμενα κενά ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι και προσαρμόζει σε κάθε περίπτωση τη διδασκαλία του. 
  • Αξιοποιεί το πλήθος των γνώσεων και των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, έτσι ώστε να καθιστά αποτελεσματική τη διδασκαλία του. Έχει στη διάθεσή του δηλαδή ένα μέσο που θα διευκολύνει το έργο του, καθώς θα είναι ικανός να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του και να καταρτίζεται. Επιπρόσθετα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάποια εκπαιδευτικά λογισμικά που θα ενισχύσουν το έργο του.
   Συμπερασματικά, οι ΤΠΕ αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης και συνδράμουν στο έργο του εκπαιδευτικού, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των εκπαιδευτικών της Πληροφορικής και των εκπαιδευτικών του σχολείου προκειμένου να καταστεί εφικτή η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο.  
   Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα παρακάτω video: 1) Σχολείο και ΤΠΕ, πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=eaVoprgKGwo  και 2) Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=32_JdZQ95R0 .
1) Σχολείο και ΤΠΕ



2) Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Πήλιουρας Παναγιώτης, Σιμωτάς Κώστας, Σταμούλης Ευθύμης, Φραγκάκη Μαρία, Καρτσιώτης Θεόδωρος. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ». Πράξη: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) -Η Μετάβαση: Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών νέων ειδικοτήτων στα δημοτικά σχολεία». «Υλικό για την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής που θα Διδάξουν στα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)». Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
  • Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) Ν. Ηλείας. «Πρόγραμμα Σπουδών για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο του ΕΑΕΠ. Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Α) ΤΠΕ - Σκοπός και Στόχοι». Διαθέσιμο στις 4 Νοεμβρίου 2012 στην ιστοσελίδα: http://dide.ilei.sch.gr/keplinet/education/tpe-ps.php#skopos