Translate
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
Εννοιολογικός χάρτης στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Δημοτικού
Ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα
Μια δυνατότητα που παρέχουν οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών) στον εκπαιδευτικό είναι η κατασκευή εννοιολογικών χαρτών, με τους οποίους η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο εποικοδομητική, καθώς οι μαθητές κατανοούν καλύτερα βασικές έννοιες που διδάσκονται στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Ένα παράδειγμα εννοιολογικού χάρτη είναι αυτός που απεικονίζεται παρακάτω:
Ο εννοιολογικός χάρτης στην εικόνα περιέχει στοιχεία από την πρώτη ενότητα του βιβλίου της Ιστορίας της Γ' δημοτικού που αναφέρεται στην δημιουργία του κόσμου και συγκεκριμένα από το μάθημα 4 : Ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα.
Ειδικότερα, στον εννοιολογικό πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία που εξηγούν τον τρόπο που σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας ( γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Κλυμένης ) βλέποντας την αδυναμία του ανθρώπινου γένους απέναντι στη φύση και την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Δίας σε αυτό, αποφασίζει να κλέψει τη φωτιά από το εργαστήρι του θεού Ήφαιστου και να τη χαρίσει στους ανθρώπους. Έπειτα, τους μαθαίνει να λιώνουν μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία. Όμως, ο Δίας θύμωσε πολύ με την πράξη του Προμηθέα και αποφάσισε να τον τιμωρήσει. Για αυτό το λόγο, διέταξε να τον δέσουν στον Καύκασο με χοντρές αλυσίδες και κάθε μέρα έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Το μαρτύριο του Προμηθέα διήρκησε 30 χρόνια όταν ο Ηρακλής κατάφερε να τον ελευθερώσει. Ο Δίας ωστόσο ήθελε να τιμωρήσει και τους ανθρώπους και για αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα, την Πανδώρα. Οι θεοί της χάρισαν δώρα ενώ ο Δίας στέλνοντάς την στη γη της έδωσε ένα πιθάρι με συμφορές. Η Πανδώρα, αφού έφτασε στη γη, άνοιξε το πιθάρι γεμάτη περιέργεια και χύθηκαν έξω όλες οι συμφορές που ήταν κλεισμένες σε αυτό. Στον πάτο του πιθαριού υπήρχε η Ελπίδα. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι έγιναν κακοί και ο Δίας έκανε κατακλυσμό. Οι μόνοι που γλίτωσαν από αυτόν ήταν ο Δευκαλίωνας (γιος του Προμηθέα) και η γυναίκα του, η Πύρρα που ζήτησαν από τον Δία να τους δώσει και άλλους ανθρώπους για συντροφιά. Τότε, αυτοί ακούγοντας τη συμβουλή του έριχναν πέτρες πίσω τους χωρίς να κοιτούν. Με αυτό τον τρόπο, οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άντρες και αντίστοιχα της Πύρρας γυναίκες. Τελικά, η Πύρρα γέννησε ένα παιδί, τον Έλληνα, από τον οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία κατάγεται και η γενιά των Ελλήνων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)